Surfski

Vid snöbrist och den isfria perioden paddlar Örjan surfski och motions/tävlings-kajak. Surfski är en kajak som är bra till mycket. Den är utformad för ergonomisk och effektiv paddling – som en tävlingskajak. Sittpositionen är både skonsam och lätt att bli bekväm med. Fotstödet möjliggör effektiv paddling som involverar fler och större muskler än i en vanlig havskajak. Den går lätt i vattnet och vissa modeller kan paddlas lika snabbt som en tävlingskanot. Den öppna sittbrunnen gör det säkert och enkelt att klättra upp igen efter en vurpa. Surfskin är designad för att hantera vågor från olika håll och det underliggande rodret gör surfskin lättmanövrerad även mitt i en våg. Surfski är helt enkelt havskajak 2.0, anpassad även för allt från lugna turer till motion och tävling. Numera finns det modeller som är mycket stabila. Samma surfski kan användas som rekreationskajak, friluftskajak, långturskajak, motionskajak och tävlingskajak. Visst finns det surfskipaddlare som ger sig ut på ganska extrema turer i mycket hårt väder, men de flesta paddlar för motion, rekreation, fikatur eller mindre dramatiska downwindturer ganska nära land.

2021 Aktiviter

Örjan genomför Svenska Kanotförbundets återkommande undersökning av säkerhet i Surfski. Publicerad på Surfski Sverige.

Nybörjarkurserna startar i Juni.

Läckö – Lidköping Surfski Race kommer köras första helgen i september, med Örjan som tävlingsansvarig. Tävlingen har sökt SM-status 2022.
Naven Surfski Meet kommer ordnas i samband med tävlingen som en downwind-dag.

Privatlektioner för nybörjare
Mejla eller ring för att boka privatlektion. Re-entry, grundläggande paddelteknik, stabilitet och stöd, sittställning, bedömningar av förhållanden m.m.