Surfski – Länkar

Svenska Kanotförbundet Surfski:
www.kanot.com/surfski
Sveriges Surfski-sida #1.
Kolla in SKFs checklista för säkerhet och surfski-paddling. Här finns också all info du behöver om Webtrack

Webtracking
www.webtracking.se Huvudsida för Webtracking. Här finns länkar för föjarsida, tävlingssidan m.m. Du kan se inspelade tävlingar och live-följa tävlingar.

Följarsida för webtracking – Här kan du se vilka som är ute just nu, med exakt position, fart och möjlighet att se all info vid tidigare tidpunkt.

Västkust Surfski
www.westcoastsurfski.se/
Världens bästa och trevligaste idrottsförening. Kanotklubben som började som ett nätverk och fortfarande fungerar som ett nätverk. Surfski-glädje och fin gemenskap. Kanske Sveriges bästa hemsida om Surfski. Läs om vad surfski är, hur du kommer igång, och vad som är viktigt att tänka på.

Reentry-videos
Youtube svämmar över av reentry-videos, varav många är gjorda av glada nybörjare. Här är tre bra filmsnuttar från riktiga proffs:

Hayley Nixon – Bästa instruktionen om du frågar mig. Eller kanske är Emmas nedan bättre…. Notera att Hayley har paddeln tvärs över sittbrunnen, till skillnad mot de andra, som håller paddeln längs med sidan av skin. Båda metoderna fungerar bra. Fördelen med denna är att paddeln är i rätt läge snabbare, direkt när rumpan är i sitsen. Hon är dock inte tillräckligt tydlig med att vinden och vågorna ska vara i ryggen vid uppstigning och inte heller tydlig med hur handen byter grepp. Se Oscars eller Emmas video för mer detaljer om hur handen byter grepp.

Oscar Chalupsky – visar hur det ska göras i hård vind och vågor. Vinden och vågorna i ryggen. Notera hur handen byter grepp innan rumpan ska ner i sittbrunnen.

Magnus Fischer – Bra instruktionen på Svenska. Bra övningar för att bli säker i vågor, när man är trött, sockerlåg, och kall.

Emma Levemyr – Bra instruktion, kanske den bästa? Svensk text och mina kompisar i bild. Bra att Emma visar så tydligt att fötterna ska vara i vattenytan. Snabbvarianten är grymt bra när man tävlar – men sällan annars.

Jag har inte hittat någon bra video som beskriver hur man vänder skin med huvudet i urgröpningen för sitsen – så att man får vind och vågor i ryggen vid reentry. Det är bästa sättet att komma på rätt sida, med vinden i ryggen.

Vissa kan bara göra reentry åt en sida i större vågor. Att simma fram till fören för att vända skin om den lagt sig med fel sida mot vågorna tar kraft och innebär längre tid i vattnet/kylan. Därför måste du kunna göra reentry både från höger och vänster sida. Många har en sida som det är lättare på, men träna tills du är bomb-säker på båda sidor.