Stavar

Den mest underskattade delen av utrustningen. Rätt stavar ger dig flyt i åkningen, men det kan lätt bli fel. Så, här kommer en långt och riktigt tok-nördig sida om just STAVAR!

Det finns många saker att fördjupa sig i och jag tycker att de viktigaste frågorna är att handremmen blir rätt och att du har rätt längd på stavarna.

Handremmen!

Jag ser ofta skidåkare som inte har dragit åt sin handrem:

20190302_2240146756881946729033555.jpg
Såhär är remmen ibland monterad ute i spåret – då blir det svårt att åka skidor. Remmen är helt utdragen och alldeles för lång.
Staven hänger och slänger och blir i realiteten ett par centimeter kortare. Tekniken blir kraftigt lidande eftersom åkaren måste hålla fast i stavhandtaget, krampaktigt, för att inte tappa greppet.

Handrem som är korrekt monterad. Den kan enkelt dras åt i en nedförsbacke samtidigt som man håller inne plast-kilen som håller remmen.

En skidåkare kom till mig med problem. Ont i ena axeln vid skidåknig. Lösningen hittade vi tämligen omgående – dra åt handremmen! I detta fallet var det en van skidåkare som utan att själv märka det, gjorde en extra svingande rörelse med armen när staven fördes fram. Det handlade bara om att dra åt remmen cirka en cm, så försvann den extra rörelsen och problemet i axeln.

Remmen ska vara så hårt åtdragen att du kan släppa staven helt längst bak i rörelsen och sedan lätt fånga upp den på väg fram utan någon ansträngning. Detta fungerar om du kan peka staven rakt bakåt så att den hänger rakt ut i luften när du står stilla. Exakt hur hårt du ska dra åt är lite individuellt, prova dig fram. Själv brukar jag behöva dra åt handremmen i en nerförsbacke, minst ett par gånger under ett långlopp med mycket dubbelstakning.

20190302_2244525180665467968945375.jpg
Såhär ska du kunna släppa staven och den ska ändå peka rakt bakåt – då är handremmen korrekt monterad.

Stavlängd……

Ojoj, nu ger jag mig in på minerat område. Experterna är många och har lite olika åsikter.
Stavlängd är en av de vanligaste frågorna, så här redogör jag för min egen syn i frågan. Lyssna på olika sätt att tänka och bilda dig en egen uppfattning. Jag bygger mina slutsatser på hur jag ser stavlängden påverka alla dem jag har hjälpt med skidtekniken. Självklart är även min egen stavlängd en del av min erfarenhetsbank. Eftersom vi är olika kan vi komma till olika slutsatser, och frågan om stavlängd är så komplex att jag kan ha ändrat mig om en vecka…… Hoppas ändå att du ska kunna dra nytta på något sätt av mina erfarenheter.

Stavlängderna har varierat genom åren. Kortast stavar hade nog Håsjö-Dahlqvist somutvecklade diagonalstilen och var med i världstoppen på 30/40-talet. Jättelånga stavar såg vi bland anat under perioden när skate infördes och 2013-16 experimenterades det mycket, då såg vi vissa långloppsåkare med ännu längre stavar. Tydligen går det att lära sig en effektiv stakningsteknik med stavar som är nästan lika långa som åkaren själv. Därför är jag ganska säker på att nya principer kommer utvecklas.
Hur som helst – Glöm gamla tumregler som exempelvis staven i armhålan . Spår och utrustning är något helt annat nu, förutsättningarna har ändrats. Numera brukar jag hellre måtta mot nyckelbenet, ungefär.

20160828_110317-14172499019948887554.jpg
Alfred ”Håsjö” Dahlqvist utvecklade diagonalåkningen och använde mycket korta stavar. VM-guld 1941 på 18 km.

Vanligt med för korta stavar

Det är ganska vanligt att jag träffar skidåkare som har cirka 5-10 cm för korta stavar. I diagonal-åkningen får de svårt att ta hjälp av stavarna när de ska glida ut stort i flackare uppförsbackar. Stak-åkningen blir svår med så korta stavar. Detta med korta stavar beror på två saker.

För det första är det bra med lite kortare stavar som nybörjare innan den första ”bambi på hal is-perioden” är avklarad. Det blir helt enkelt lite lättare att lära sig diagonaltekniken i början, korta stavar är lättare att svinga fram när den grova koordinationen ännu inte satt sig. Därefter är de korta stavarna ofta anledningen till onormalt stora svårigheter att lära sig tekniken i dubbelstakning. Erfarna sporthandlare som kan skidåkning ger oftast 5 cm kortare stavar till den som är nybörjare och där handlaren märker att balans eller koordination inte är på topp. Det är bra, för då lär man sig fortare. Jag ger ibland rekommendation att gå ner i stavlängd under en period i början av skidkarriären.

Den andra anledningen till korta stavar är att de stora sportkedjorna i många år har haft tabeller med mycket korta stavlängder i förhållande till kroppslängd. Detta är fortfarande ett problem i vissa sportaffärer som saknar kunskap och har kvar gamla tabeller. Butikerna har alltid anpassat sina rekommendationer efter elitåkares stavar. Det var en trend bland elitåkare under 90- och 00-talet att åka med korta stavar för att klara hög frekvens och snabb tyngdöverföring i brant diagonalåkning. Det var en anpassning till allt mer kuperade banor med många, långa och mycket branta uppförsbackar. Jag själv var en av dem som kapade stavar under mitten och slutet av 90-talet just för att klara dessa uppförsbackar. Jag fick ont i ryggen. Stavlängden var nog inte enda anledningen till just mina problem, men det bidrog med all säkerhet. Få eller ingen av dem som köper stavar i dessa butiker klarar av att åka en sådan bana som eliten tävlar på, möjligen ta sig runt, men inte verkligen åka banan.

Min egen stavlängd
När jag med mina gamla korta stavar återupptog skidåkning som motion för 8-10 år sedan kunde jag inte åka klassiskt pga ryggproblem. Fick nöja mig med att bara åka skate. Det var först när jag av misstag fick med mig skate-stavar på familjens korvgrillningstur som jag förstod att ryggproblemen delvis berodde på för korta stavar. Sedan dess kör jag med lite längre stavar i klassiskt. Jag har cirka 4-6 cm längre stavar i skate än klassiskt nu, och det innebär faktiskt att jag åker med några cm kortare skatestavar nu, än när jag tävlade aktivt.

Nya Stavregeln

Internationella Skidförbundet kom med ny regel om stavlängd i klassiskt hösten 2016. Tidigare gällde regeln att stavarna inte får vara längre än åkaren, precis som att skidorna inte får vara kortare. Den gamla stavlängds-regeln gäller fortfarande i skate, och dessutom gäller fortfarande regeln att stavarna måste vara lika långa.
Nya stav-regeln i klassiskt enligt FIS: Max 83% av kroppslängden mätt med pjäxor på. Staven mäts från spets till den översta delen av stav-remmens infästning.

Räkneexempel:

Jag är 176 cm barfota. 178,7 cm med SNS Pilote-pjäxor, sockar och ortoped-sulor. Det ger en maximal stavlängd enligt FIS sätt att mäta på cirka 148,3 cm i klassiskt.

Om du ska räkna fram din kroppslängd med pjäxor, så kan du räkna med att NNN-systemets olika skosulor gör att du blir cirka 2,1 cm längre med skor på. Samma gäller Prolink och Fisher/Ross. Om du kör med Salomon Pilote så är de lite högre och du blir cirka 2,5 cm längre än utan skor. Ortopedsulor innebär ofta att man kommer upp något, och i mitt fall är det cirka 2-3 mm.

2 sätt att mäta stavar

Exempel i Klassiskt
Dagens stavar mäts av de flesta (alla?) fabrikanter från spets till längst upp på staven. Då är mina stavar för klassiskt 151,5 cm. Det skiljer dock 4,5 cm från toppen av staven till övre infästningen av remmen på mina stavar. Detta mått är lite olika för olika stavmodeller och nyare har ofta kortare avstånd. Därför är mina stavar med det nya (bättre) sättet att mäta endast cirka 147 cm. Har provat stavar som är 152,5cm enligt gamla sättet att mäta, alltså 148 cm och de fungerar också bra, eller till och med bättre.

Ett tredje sätt att mäta stavar?
Köpte nya skatestavar häromdagen. På dem är handtagen kortare ovanför stavremmen. Stavarna är märkta 160 cm, men de är bara 157,5 cm från spets till översta del när jag mäter med tumstock. Gissar att man helt enkelt valt att märka stavarna med samma längd som tidigare, trots att totallängden är kortare, nu när en stor del av handtaget ovanför stavremmens infästning nu är borta. Dessa stavar är 155,5 cm enligt FIS stavregel, precis som tidigare versioner av 160cm stavar. Nej, jag gillar inte de nya handtagen, det är lättare att styra staven med de gamla handtagen.

Om stavlängd i Skate
När Torgny Mogren besökte skidgymnasiet 1995 berättade han att han hade samma stavar i skate och klassiskt, så det kan säkert finnas individuella olikheter. För mig fungerar skate-stavar som är 156,5 cm enligt gamla måttet, eller 152,0 cm enligt FIS nya sätt att mäta. Jag kan på kortare sträckor öka längden med en cm, men inte med 2 cm, för då kommer jag inte över staven i skate-steget och jag förlorar frekvens, flyt och stavarna blir mer i vägen.
Min egen tanke efter att ha hjälpt många med teknik är att några cm för korta stavar ofta inte har så stor inverkan på skidtekniken. Ofta fungerar långa klassisk-stavar skapligt (men långt ifrån perfekt) för skate. De flesta som går upp några cm från långa klassiska stavar får bättre tryck i åkningen och bättre position på skidan. Omvänt, kan 2-3 cm för långa stavar förstöra teknik och timing i åkningen på ett helt avgörande sätt. Så hellre 2 cm för korta än 2 cm för långa stavar i skate.

Mina rekommendationer om stavlängd

Utgå från FIS-regeln och testa olika stavlängder om du inte vet vad som funkar för dig. Det verkar som att de flesta har en optimal stavlängd med den teknik man har, och kan gå upp eller ner cirka 2 cm från denna utan att det får jättestor påverkan på tekniken. Jag rekommenderar också att testa olika stavlängder och bilda sig en egen uppfattning. Byt stavar med kompisen och prova ett varv. Din optimala stavlängd kan skilja sig markant från mina rekommendationer. Då hoppas jag att du ändå är glad för att ha haft någonting konkret att utgå från. Den inspirerade skidåkaren analyserar sin teknik, biomekanik, rörlighet, styrka m.m. för att få en förklaring. Där kommer många insikter om förbättring av sin skidåkning.

Klassiskt
Jag rekommenderar att man börjar med att köpa stavar för klassiskt som är maximalt långa enligt FIS-regeln. Om du stakar bara lite och mest åker diagonal, så kan du gå ner cirka 5 cm i längd, men prova först de längre stavarna enligt FIS-regeln. Den som saknar överkroppsstyrka brukar gilla lite kortare stavar. Den grova koordinationen i diagonalåkningen är lättare att lära sig med lite kortare stavar. Jag har kommit fram till att det i klassiskt fungerar bäst för mig och de flesta jag hjälpt med stavar som är nära maximalt tillåten längd enligt stavregeln. Jag ser helt enkelt på mina skidlektioner i klassiskt att de som har så längre stavar oftast har lättast att lära sig tekniken på de flesta rimligt kuperade banor.

Skate
Jag brukar rekommendera att köpa stavar för skate som är 4-5 cm längre än FIS-regeln. Den gamla rekommendationen om 10 cm längre stavar för skate utgick från en kortare stav i klassiskt. Varning för långa stavar som omöjliggör bra skate – men då är det ju bara att kapa.

Köp långa stavar och kapa

Jag brukar också rekommendera att köpa lite för långa stavar och att kapa dem till en halv cm kortare än maxlängd enligt FIS-regeln. Ja, jag vill gärna ha en halv cm marginal, ifall det skulle bli mätning på någon motionstävling. Det vore retligt att vara först i världen att åka dit.

Kapa stavar
Stavröret kapas uppe vid handtaget. Koka handtaget i vanligt vatten och vrid av handtaget när smältlimet är helt mjukt. Kapa stavröret med vanlig bågfil och montera tillbaka med mycket smältlim. Det tar ungefär en kvart att kapa ett par när man gjort det några gånger.

Att välja stavmodell

Ja, det är fantastiskt gött att åka med de dyraste stavarna. Fjäderlätt, styv, fin pendel som gör att man bara märker av staven när man hugger ner den i snön. Tror att jag blir lite snabbare eftersom jag reser mig snabbare i varje stak-tag och flyttar viktfördelningen snabbare. Men, upplevelsen när staven för 4.000 spänn knäcks av ett litet misstag är inte särskilt rolig. Därför handlar valet av stavmodell mycket om plånbok. De stavar som jag landat i att använda är Swix Starlite, senare CT1 och nu kallas de för Swix Quantum 2. Nej, oavsett vad försäljaren säger så skiljer det inte jättemycket mellan årsmodellerna – bara lite lättare och styvare med åren. I Skate har jag däremot knäckt såpass många stavar att jag valt att även köra med lite billigare, hållbarare och tyngre Swix CT2 (tidigare Swix Team). Dessa har fungerat i fyra säsonger utan att knäckas vilket är ett kvalitetsbevis i min skidbod. Modellen kallas nu Swix Quantum 3 och denna kvalitetsnivå kan jag rekommendera till många som vill ha en bra stav till rimligt pris (host host). Alla tillverkare har en motsvarighet. Dessa något mindre fjäderlätta stavar duger även till mig som är bortskämd med super-fjäderlätta stavar.

Vibrationsskador i händerna?
Nyare modeller blir styvare och lättare – eller hållbarare med samma prestanda. De allra styvaste modellerna kan ge vibrationsskador i händerna, särskilt om du också jobbar eller har arbetat med vibrerande maskiner. Problemet är tydligare på rullskidor, där många har detta problem, men de allra styvaste modellerna kan innebära problem även på hård snö och is. Vissa modeller är styvare och vissa mjukare – hör med din sporthandlare om du har problem.

Papprör och dyra lätta stavar

Om du köper kolfiberstavar med 100% kolfiber i röret, så måste du räkna med att de kommer knäckas. De är ömtåliga för slag från sidan och en skada kan innebära att staven knäcks när du stakar hårt. Mitt tips är att använda papprör som skydd för stavarna. De väger lätt och är smidiga att använda. Papprör kan man ofta få gratis av närmaste mattläggare eller rörfirma. Mattorna rullas på papprör med diameter kring 110 mm och kromade kopparrör levereras i papprör med diameter kring 80 mm för 1-2 par stavar. Jag tejpar igen den ena änden med silvertejp så att inte stavarna glider rakt genom röret.

Bredare rör för 2-4 par från mattläggaren och smalare rör för 1-2 par från rörfirman. Eftersom pappen i rören lätt blir mjuk och kan böjas av att ligga i fuktiga skidfordral eller takboxar har jag målat dem med lösningsmedelsbaserad färg.

Köp gärna flera par stavar samtidigt.

Du kan göra som jag gör – köp flera par stavar samtidigt. För tre år sedan köpte jag tre par Swix CT1 och kapade ett par för klassiskt och ett par för skate. 3 av 6 stavar har nu knäckts. Genom att återanvända en gammal starlite-stav, har jag nu två par för klassiskt. Det udda paret använder jag med stora trugor, när det är dåligt stavfäste och risk för stavbrott. På vår-rean köpte jag två par Swix Quantum för att åka skate med. Jag räknar med att använda ett par av dem, och ha 2 reservstavar. Räknar också med att kunna kombinera den sista av dem med en CT1 i klassiskt, för stora trugor om några år.