Välja och Köpa Skateskidor
Bra skateskidor glider lätt i steget oavsett vilket tryck som läggs på skidan, och de går stabilt även när underlaget är hårt och ojämnt. De ska vara tillräckligt mjuka för att kunna liksom flyta i mjuk snö och de ska fjädra fint i steget utan att nypa fast i snön, så att all tryckande kraft också blir framåtdrivande kraft.
Bra skateskidor är lagom vridstyva för att ge bra sid-grepp vid kantning, och är samtidigt inte så hårda att de blir stötiga att åka på eller gräver sig ner i mjuk snö. De ska gå stabilt utan att påverkas av andras skejtspår, isklumpar och ojämnheter i spåret. Äldre skateskidor var oftast mjukare än dagens skidor, men det finns skidor från 90-talet som fortfarande är fullt åkbara.
Som vanligt finns inte den optimala skateskidan för alla fören, uppför och utför, kurvor och fartställning. Visst kan man köpa bra kvalitet och man får vad man betalar för – men man måste välja karaktär på de skidor man köper. Den goda nyheten är dock att skillnaderna mellan olika skidor mer handlar om vad skidorna är optimerade för – inte vad de över huvud taget ens fungerar för, som i klassiskt. Så snåla inte på skejtskidorna – vi som mest åker för att det är roligt och för motion, vi klarar oss oftast med ett par i skate. Det är ett bra argument för att välja skate istället för klassiskt. Att man sedan ännu hellre har fjäderlätta stavar i skate är ju trots allt en helt annan fråga.
Viktiga parametrar på Skate-skidor
– Kantgrepp. Helt avgörande för att man ska få fart. När skidan kantas och du som skidåkare trycker till skidan i sidled för att få fart framåt, då måste skidan hålla greppet i sidled. Behovet av vridstyvhet i skidan är därför beroende av hur hård eller mjuk snön är. Mjukare snö kräver inte så hård vridstyvhet, och skidan kan därför byggas mjukare, för att flyta bättre i lös snö och glida tryggt med plant belag mot snön.
– Glida lugnt och tryggt med plant belag mot snön. Vissa åkare glider mycket på skidan och använder all fart som byggs upp i frånskjut med fot och stav. nästa steg kommer då inte förrän farten från föregående steg börjar avta. Det kan ofta röra sig om cirka 3-5 meter glidfas med plan skida mot snön innan skidan kantas i nästa steg. Då är det viktigt att skidan glider utan att hoppa och styra i tidigare skatespår eller ojämnheter i spåret. Hårdare skidor blir lätt något nervösa i glidfasen.
– Vikt på skidan. Ja – så klart. Lättare skidor är lite enklare att lyfta. Tyngre skidor går dock oftast lite tryggare i glidfasen. Men ärligt – vikt är inte den viktigaste parametern – nice to have.
– Respons. Vridstyvare skidor reagerar ofta lite snabbare på fotens riktningsförändringar när man står där och glider på en skida. Snabb respons kan också upplevas som att skidorna är lite nervösa för dig som är ny i skate och fortfarande har svårt att styra skidan när du står och glider på en skida.
– Spannets hårdhet. Olika personer föredrar olika hårdhet på skidorna. Olika hårdhet är också olika optimalt i olika fören.
Mjukare skidor glider oftast mindre nervöst i normala hastigheter, och de glider ofta lite snabbare i mjukare snö. Hårdare skidor har oftast bättre kantgrepp och de nyper mer sällan.
Hårdhet och flex i spannet benämns på lite olika sätt, med ganska många parametrar där spannets höjd och längd vid olika viktbelastning är intressant. Exempel är FBW & HBW som mäter hur högt spannet är vid ”Full Body Weight” (när du står på en skida), respektive ”Half Body Weigt” (när du glider på två skidor).
– Glid och tryckpunkter. Ja olika skidor glider olika bra. Skidor kan vara lite olika snabba i olika fören, men generellt glider snabba skidor bra i nästan alla fören. Det ena eller andra belaget har mindre betydelse på tävlingsskidor. Det som är viktigare är att spannet inte har tryckpunkter mot snön som bromsar mer än nödvändigt. Två olika par som ser ut att vara lika hårda kan på detta sätt glida helt olika. Inom paret kan även skidorna skilja sig ganska mycket – ibland går den ena skidan fortare än den andra. Skidor med helt fel tryckpunkter nyper stenhårt i glidfasen.
Nypande skateskidor
Bra skateskidor glider lätt i steget även när all tyngd läggs på framfoten på en skida. Vissa skateskidor, särskilt äldre modeller har ett spann som gör att allt tryck samlas på en punkt. Tack ock lov är detta fenomen mycket ovanligare nu, men det förekommer fortfarande hårt nypande skateskidor, särskilt bland de billigare modellerna. Ibland finns det i en mindre allvarlig form av nyp även på dyra tävlingsskidor, och det kan vara förklaringen till att vissa skidor inte känns lika snabba som andra. Tryckpunkten är ofta strax framför bindningen om det är riktigt illa och lite längre fram om problemet är mindre. Tryckpunkten gör att skidan ”nyper” sig fast i snön, mitt i steget. Vid strävt kallföre ”knirkar skidan fast sig”. Detta märks tydligast i brantare uppförsbackar eftersom man då lägger större vikt långt fram på foten. Vid tryckpunkten slits glidvallan bort från belaget och belaget blir snabbt grått på tryckpunkten. Nypande skidor blir ofta grå (luddigt belag) på tryckpunkten redan efter några kilometer. Få utrustningsproblem dödar skidglädjen som hårt nypande skateskidor. Du kan prova att montera bak bindningen cirka 2 cm, det kan göra stor skillnad. En person som väger mindre än dig kanske inte upplever problemet lika tydligt eller ibland inte alls. Hårdare skateskidor nyper alltså mer sällan är mjukare. Det är inte alltid att bakmontering av bindningen räcker. Sådana skidor kan ändå användas, exempelvis när det kommit 2cm snö och golfbanan är grön-vit.
Om du fått leverans av nypande skidor, vill oftast handlaren slipa eller valla iordning skidorna, så att du återigen kan testa dem. Handlaren säger att de vill ”utesluta att det beror på dåligt preparerat belag”. Detdär är ett trick som du inte ska gå på. Nypet känns nästan alltid mycket mindre med nyvallade skidor, och då är det risk att du inte känner nypet de första kilometrarna, så det handlaren gör, är att dölja problemet med en vallning. Handlarens plan är att du ska komma tillbaka efter några kilometer och säga att skidorna glider bra. Några kilometer senare nyper skidorna lika mycket igen, när vallan slitits bort och belaget återigen börjar bli luddigt på tryckpunkten. Då har handlaren ett argument mot dig – det beror på att prepareringen av belaget är dålig – ditt eget fel. Ja, så kan det ju vara, belaget kan vara dåligt vallat – redan efter några kilometer – för att skidan är felkonstruerad. I det läget ska du inte köpa en dyr stenslipning och hotboxning – skidorna kommer kanske funka hyffsat en i en mil efter det, och sedan är det lika illa igen.
Så, har du fått nypande skidor i leveransen – Lämna tillbaka dem direkt. Det är inte ditt fel att tillverkaren misslyckats med tjockleken i olika lager av kolfiber, glasfiber, honeycomb eller skum under byggprocessen. Ge handlaren argument att skicka tillbaka skidorna till generalagent och tillverkare. Vissa handlare orkar inte eller saknar kunskapen att reklamera ett parti skidor, så det är vanligt att handlaren kränger dem på rean senare, eller till någon annan, det är vanligt bland de handlare som inte har mycket god kunskap.
Hur viktigt är det med exakt rätt skidor i skate?
Lugn – det går att skejta på det mesta. Nybörjare i klassiskt behöver ofta mycket mjuka skidor som senare blir på tok för mjuka – så är det inte i Skate. Det är inte heller som i klassiskt där en viktförändring ofta tvingar dig att byta skidor eftersom det inte går att få fäste eller för att vallan försvinner efter några kilometer. I skate är det är ofta bara optimeringen för det före du tänkt dig skidorna i som du tappar med förändrad vikt. Skidorna kan komma att passa ett annat före istället, eller fungera lite sämre, men inte sluta fungera helt. Så länge du har moderna skateskidor från senaste fem till åtta åren så har det inte så stor betydelse vad du åker på som motionär. 10-15 kg fel spann är oftast inte hela världen – det går fint att köra med.
Kolfiber eller glasfiber
Det snackas om kolfiber i skidorna. Kanske är främsta fördelen att kolfiberskidorna helt enkelt är lite lättare och därför enklare att hantera i steget. Jag känner skillnaden i spänst och visst svarar de bättre. Kanske ger den extra spänsten lite extra fart eller så är det bara en upplevelse av fart. Personligen får jag en känsla av spänst och att steget är lätt med sådana skidor och då ökar skidglädjen för mig. Innan kolfibern slog igenom var det kolfiber bara i brättena på toppmodellerna. Då var skillnaderna små mot billigare modeller.
Det hävdas att skidorna av kolfiber blir stabilare. Jag tycker att det är en sanning som bara stämmer delvis, eller rent av är felaktig. Kolfiber gör att skidan blir vridstyv och inte vrider sig – då greppar skidan bra i snön när man kantar och sätter tryck på den. En styv skida som greppar under tryck är det stabilaste man kan tänka sig. Den blir responsiv. Ja, därför blir den stabilare. Alla som åker både alpint och skimo (randonee/skitouring) vet dock vad lättare och spänstigare skidor innebär i nackdelar – de upplevs alltid lite mer ”fladdriga” när man glider med plant belag mot ojämn snö. I alpina skidor läggs det ofta in tunga och ospänstiga material, till och med gummi – för att göra skidorna lugnare att åka på. Därför går ofta glasfiberskidorna lite tryggare i glidfasen – den enda fas där man faktiskt har stort behov av att skidan glider lugnt och tryggt över ojämnheter i snöbädden.
I brättena är skillnaderna mellan glasfiber och kolfiber större än mitt i skidan. Glasfiber är mjukare i böjningen både i sidled och längsled. Därför kommer skidor med glasfiber i brättena vara lättare att riktningsförändra – när du står på en skida och glider med plant belag mot snön. Den intermediate- åkare som börjat glida på plant belag mot snön, och ofta behöver justera utgångsvinkeln i steget har alltså lättare att göra det med glasfiber i brättena. Omvänt kan sägas att kolfiberskidorna blir lättare att åka på för den som vill att skidan bara ska styra rakt fram, exempelvis dem åkare som nästan alltid sätter rätt utgångsvinkel i steget eller den nybörjare som mestadels åker på kant, utan att våga stå med plant belag mot snön.
Därför är jag mycket tveksam till om det för alla är värt att köpa kolfiberskidor. Många märker inte skillnaden i vikt, kantgrepp och spänst i ett blindtest. Trots att tillverkarna och butikerna hävdar att kolfiberskidorna är stabilare, har jag upplevt att ett par något tyngre och mindre spänstiga glasfiber-skidor oftast blir något lättare att balansera, glida på. Ja, glidfasen när du står på en skida och glider flera meter i varje steg, den kanske svåraste fasen i skatesteget, särskilt när det är hårt och ojämnt. Glasfiberskidorna känns lite lugnare att hantera när du står där och glider med plant belag mot snön. Jag rekommenderar därför en något billigare modell med glasfiber till alla nybörjare och intermediate skejters. När du lärt dig att stå och glida på en skida i tiotals meter långa glidsteg, då är det dags att tjacka upp till (lättare och) responsivare och därmed stabilare kolfiberskidor.

Högt eller lågt spann
Det verkar finnas olika filosofi kring hur högt, hårt och hur spänstigt spannet ska vara. Det är svårt att leda någonting i bevisning som objektivt bättre eller sämre. Det handlar om personliga preferenser och kanske lite fysiska och teknikmässiga olikheter. De flesta märken bygger toppmodellerna med olika spannprofiler, för att passa i olika fören. Ofta skiljer det därför mer mellan olika sub-modeller inom ett märke än mellan olika märken. Vi som inte har sponsoravtal kan därför åka på flera märken och använda de skidor som passar bäst för mig just idag.
Lågt spann med mindre spänst
Några märken, med Madshus i täten har ofta lägre spann. Du ser det när du klämmer ihop skidorna belag mot belag. Då behövs inte riktigt så mycket tryck längst ut i fingrarna och den lägre höjden på spannet gör att det är lättare att greppa runt skida och bindning. Däremot är slutspannet lika hårt som på andra skateskidor, ja, dendär sista kraften som behövs för att helt klämma ihop skidorna. Det hårda slutspannet har utvecklats under 2000-talet och det motverkar nypande skidor och ger skidorna vridstyvhet så att de svarar bra vid kantning och frånskjut.
Fördelen med lägre spann är att skidorna snabbt hittar ett stabilt kantgreppet. Dessutom går de tryggt, stabilt rakt fram när skidan ligger plant mot snön, även i hårda och ojämna skatebäddar. Även om de nya skidorna sällan nyper, och är mycket spänstigare än äldre skateskidor, så ger inte denna konstruktion samma känsla av fart i steget som skidor med högre och spänstigare spann. Det mjukare ”förstaspannet” gör att skidorna oftare inte gräver ner sig lika mycket i mjuk snö och blir då snabbare i mjuka förhållanden.
Personligen tycker jag att Madshus skateskidor ofta känns lite döda och livlösa, ja – lite tråkiga – men så kan jag ju inte skriva – så jag tar tillbaka det direkt. Låt oss kalla dem förutsägbara och trygga istället. Jag brukar tänka att Thomas Alsgaard var involverad i utvecklingen av Madshus skateskidor, eller, han var i varje fall deras toppåkare under utvecklingsarbetet när Madshus hittade sin karaktär på spannet. Hans skate-teknik bygger på lugna, och mycket disciplinerade rörelser där vikten flyttas med optimal timing. Han hade skidorna nära snön även mitt i steget, precis som en maraton-löpare bara lyfter fötterna någon cm över asfalten. Grymt energieffektivitet. Alsgaard studsade oftast inte fram på skidorna, utan gled och flyttade tyngden över skidorna, till synes helt lugnt och metodiskt, med en imponerande fart och precision. En lång åkare som Alsgaard blir snabb med stora kliv. Med en sådan teknik är det en fördel med lågt spann så att skidorna kan hållas nära snön. Det är alltid en fördel att skidorna glider stabilt mot underlaget. Alsgaard hade troligen varit långsammare med ett par moderna Salomon.
Högre spann med mer spänst
Andra märken, med Salomon och Ross som tydligaste märken har ofta denna profil – ett lite högre och spänstigare spann hela vägen. Det krävs mer kraft redan från början när man ska trycka ihop skidorna, belag mot belag. Det är lite svårare att nå runt skida och bindning med fingrarna, särskilt om man har små händer. Slutspannet är oftast likvärdigt med andra skidor som har lägre spann-profil.
Fördelen med detta sätt att konstruera spannet är att skidan upplevs som snabbare i steget och att spänsten i skidan kan användas för att öka trycket i steget. Upplevelsen blir att skidan är snabbare, kvickare och spänstigare. Jag tycker att det blir roligare att skejta med denna typ av skidor, eftersom jag känner mig lite piggare i steget. Nackdelen är att kantgreppet kan dröja en millisekund, innan hela kanten ligger an mot snön när jag kantar och trycker ifrån. Man måste liksom känna sig fram en millisekund innan man trycker ifrån hårt med foten. När väl greppet är hittat, är det samma kantgrepp. Skidan går lite mer nervöst rakt fram på plant belag, och blir därför svårare att styra när man står där och glider på en skida, särskilt när det är hårt och ojämnt. Dessa skidor med hårt förstaspann kan ibland ha en tendens att gräva ner sig lite mer i lösa förhållanden, men jag har inte upplevt det med mina Salomon. Den stora fördelen märks mest uppför, de upplevs lite snabbare i glidsteget – De upplevs som motsatsen till nypande skidor – liksom ökar farten mitt i steget och i frånskjutet får man ett skönt tryck. Skidorna hjälper till lite extra när man bombar på med 2ans växel i uppförsbackarna eller har rätt stäm i en kurva eller fartökning i treans växel.
Salomons åkare är ofta den spänstigare typen. Jessica Diggins är kanske tydligast – hon studsar uppför backarna och jag är säker på att hon hade varit långsammare med ett par Madshus. Även Salomon-åkarna Jens Burman och norrmännen Röthe och Krogh åker mer spänstigt. Atomics Krueger är ett annat tydligt exempel.
Jag tror att skidorna påverkar skidåkaren och skidåkaren väljer inte bara skidor beroende på hur bra sponsoravtalet är, utan av den respons de får från skidorna. Det gäller även oss motionärer.
Fischer
Man kan inte prata skateskidor utan att nämna Fischer. De har dominerat skate sedan 80-talet och visst är de fortfarande med i matchen, kanske fortfarande bäst, men det är jämnt skägg numera och skillnaderna överbryggas mer än väl av personliga preferenser. Senaste åren har konkurrenterna kommit ikapp och kanske förbi? Under 30 år var det Fischers skateskidor som var den helt dominerande anledningen till att nästan alla toppåkare valde kontrakt med Fischer om chansen fanns. Ja trots att många toppåkare trivdes lite bättre på andra märkens klassiska skidor. Så var det för mig även om jag inte var toppåkare. B-kontraktet styrde mig ändå till att åka Fischer även på klassiskt, trots att jag hellre hade åkt klassiskt med de finska skidorna Karhu eller Peltonen på den tiden. Så – om du väljer att köpa begagnade skateskidor som är äldre än från ca 2010 – håll dig till Fischer. Fischer ligger numera mellan Salomon och Madshus i spannhöjd. Plus-skidorna ligger nära Salomon i känsla och kallföres-skidorna påminner lite mer om Madshus.
Det som fortfarande kännetecknar Fischer är att de går rakt och stabilt. Det är alltid bra att skateskidor går stabilt och att de går rakt är bra. Men det kräver att du sätter utgångsvinkeln helt rätt direkt – kan vara lite svårt faktiskt. Jag gillar personligen att kunna styra skidan i skäret. Känner mig därför mindre fri i åkningen med Fischer. Jag vill ha möjligheten att finjustera åkningen beroende på den exakta utgångsvinkeln i varje steg. Därför accepterar jag hellre att skidorna kan kännas lite nervösa och ostyrliga i delar av glidsteget, för att kunna styra skidan mer. Men det är min egen personliga preferens.
Den dominerande ställningen under så många år har gjort att Fischer höjt priset. Numera finns det dock ingen anledning att betala mer för Fischer – Om du inte är den åkartyp som verkligen uppskattar skidor som hela tiden går spikrakt framåt, då är Fischer ditt märke. Ja, många gillar fortfarande Fischer just därför!
Andra Märken
Ross har kommit starkt senaste 5-10 åren. Jag har inte testat Ross, men de som gjort det är nästan alltid mycket nöjda.
Atomic har samma ägare som Salomon, men egen utveckling. Det utbyts nog en hel del tankar mellan teamen, för skidorna liknar ändå Salomon, dock är Salomon mer tydliga i karaktären och Atomic upplevs ofta som stabilare/tryggare eller tråkigare än Salomon. Atomics spann ligger ofta lite annorlunda centrerat än salomon och skidans kantprofil är annorlunda. Syftet är att göra skidor som är trygga att hantera, och snabba i glidet. Det är troligt att jag vore lite snabbare på atomic, men att jag upplever att det går långsamamre och kanske inte riktigt lika kul.
Många sporthandlare vägrade länge att sälja Peltonen skate, men sedan cirka 2015 har Peltonen kommit starkt och allt fler toppåkare väljer Peltonen, även inom skidorientering och skidskytte, och de skejtar bara. Bra skidor.
Bindningarnas placering
….är viktig i skate. Lika viktig som i klassiskt. Om du inte är nöjd med ett par skateskidor kan du prova att flytta bindningen – kanske är det ett guldpar med annan bindningsplacering.
Skidorna blir lättare att styra om bindningarna är placerade längre fram. De nyper lättare. Kroppshållningen blir lätt lite mer framåtlutad med bindningen monterad långt fram, vilket är bra för vissa, men dåligt för vissa.
Med bindningen monterad längre bak så blir spannet hårdare, glidet med tryck på tå går lättare, men styrningen av skidan blir ofta lite svårare. I steget kan du behöva lyfta upp spetsarna om skidan är mycket bakmonterad. Din möjlighet att styra skidan när du står och glider i skatesteget minskar, och du tvingas att stå lite längre bak på hälarna, för att liksom lyfta upp främre brättet så att skidan kan styras. Om du går upp i vikt, kan du flytta bak bindningen och flytta fram den om du går ner i vikt, precis som i klassiskt. Men, borra inte nya hål om skidorna fungerar bra.
Äldre skidor är ofta monterade med bindningen något längre fram än dagens skidor. Därför kan du ofta vinna fart genom att flytta bindningen ca 1-2 cm bakåt på gamla skateskidor. Gamla salomon-bindningar har tyngdpunkten 17 mm längre bak, eftersom de gamla SNS Profil-pjäxorna hade metallpinnen längre fram på pjäxan. Mina skateskidor från början av 90-talet fungerade fortfarande jättebra med nya Pilote-bindningar som är monterade i nya hål som sitter cirka 2,5 cm längre bak på skidan. Dagens skateteknik innebär att vi oftare står mer centrerat på skidorna än vad många gjorde under 90-talet. Då stod iallafall jag mer på tå och framfot när jag skejtade. Därför kan vi numera åka på skidor med bindningen monterad lite längre bak, utan att skidspetsarna dyker ner i snömodden.
Spannets placering i skidan.
Beroende på hur spannet placeras på skidan i förhållande till jämnviktspunkten och bindningens placering kan man få olika känsla i skidan. Det är som när man flyttar bindningen fram och bak. Skidor med spannet längre fram får mer bärighet framför bindningen, blir livligare, mer responsiva, kan få lite bättre glid i steget, men samtidigt kan de upplevas lite nervösa i vissa fören. Med spannet längre bak i förhållande till balanspunkt och bindning, blir skidan lättare att styra och hantera i snön, lättare att lyfta in i steget och därmed upplevs stabilare. Nackdelen är att de ibland upplevs lite mindre livliga, eller döda. Det är såhär skillnaden mellan Amersports märken Salomon och Atomics skateskidor ofta beskrivs av andra som jag pratar med och när jag läser beskrivningar. Atomic har spannet lite längre bak än Salomon, och blir därför lite stabilare och lättare att kliva in med. Salomon blir mer responsiva, har större bärighet i steget, men kan upplevas lite nervösa. Jag har inte åkt på Atomic Skate, så jag kan inte bekräfta eller dementera skillnaderna mellan märkena.
Summa Summarum
Skidorna är olika. Vad är bäst för dig? De snabbaste skidorna? – Inte alltid… De du kan hantera (ja, så är det alltid….)! De som är mest responsiva? Vad uppskattar du när du skejtar? Själv gillar jag skidor som svarar och är responsiva, och får mig att känna mig lite spänstigare än vad jag egentligen är. Jag hade helt klart tjänat på ett par stabilare och tryggare skidor i vissa fören, men tror ändå att jag oftast blir snabbare med det par jag har roligast på. Hur som helst – nu när jag så sällan tävlar, och om jag gör det – aldrig på allvar – åker jag på de skidor som är roligast att åka på – inte nödvändigtvis de jag skulle göra bästa tid på 10 k med.
Om du inte vet vad du vill ha eller inte vill nörda in på olika modeller – köp det mest prisvärda paret som grovt sett verkar passa din vikt. Du kommer bli nöjd. Du kommer slippa fästvalla. Du kommer få högre puls och bättre motion med skate.