Om Skidglädje och Skidteknik

Det är roligt att åka skidor!
Lär dig flyta fram i både klassiskt och i skate.
I Örjans skidskola låter vi glädjen att tillsammans stå på skidor leda oss till bättre skidteknik. Bra hälsa kommer av bara farten. I Örjans Skidskola brukar vi exempelvis öva kurvtagning både utför och på skidstadion, i klassiskt och i skate – det är skidglädje!
Skidglädje är också att i varje skidpass laborera med åkningen för att få maximal energieffektivitet, fartökning och teknikförbättringar. Därför utgår jag nästan alltid från att förmedla en helhetsbild av skidtekniken, särskilt när jag jobbar med nybörjare eller självlärda snabbåkare. Jag ger tips och övningar för att du ska kunna öva på egen hand. Jag blir glad när du kommer tillbaka för att identifiera nästa utvecklingsområde, med nya övningar och tips. Så kan vi hålla på tills du är trött på elitkarriären.
20190220_0933246439118283633156607.jpg

Teknikträning i klassiskt.
Vi börjar ofta med diagonal i lätt motlut eller platt – glid ut.
Vi fortsätter ofta med stakning på platt eller lätt nerför.
Därefter går vi över till:
– Diagonal i lite brantare uppför – söka fäste och glida.
– Saxning och kanske den nya ”spring-tekniken”.
– Stakning uppför – hitta tekniken för att åka med blanka skidor.
– Stakning med frånskjut.
– Utförsåkning i äggställning och trampa kurvor.

Grönklitt Skate 1

Skate – att flyta fram.
Jag tycker att de Norska benämningarna på de olika skate-teknikerna beskriver tekniken bäst, men de Svenska benämningarna sorterar bättre:
Växel 1 kallar jag ”diagonal-Skate”. Används sällan och då endast i mycket brant uppförsbacke eller när hela bränsletanken är tom och jorden snurrar runt, runt.
Växel 2 kallas ”Paddling” och används i uppförsbackar eller för att skapa fart genom att växla ner, även när det är platt.
Växel 3 kallar vi ”Dubbel-dans” eller ”Hellner-skate”. Stakning på varje bentag.
Växel 4 kallas ”Enkel-dans” och då brukar det gå fort. Ett stavtag, två bentag.
Växel 5 är Skate i fartställning, utför.
Dessutom taktik, äggställning, starter, hopp-skate, och olika övningar. Vi fokuserar ofta på paddling och dubbeldans eftersom det är de mest användbara teknikerna i skate. Paddling kräver god koordination och dobbeldans kräver god balans och snökänsla.