Carbonology Surfskis

Köp en ny Carbonology av Örjan
eller
Börja med att boka provpaddling av Carbonology skis genom att kontakta Örjan, se högermarginalen. Kanske bara sugen på att prova detdär med surfski – ta en intro-lektion eller boka nybörjarkurs.

Sedan flera år paddlar jag Carbonology surfskis, eller Carbonology Sports (CS). När jag bytte från en stabilare till en snabbare intermediate ski blev det en Carbonology Zest. Jag kände direkt hur lätt den fångar vågor. Det kittlade i magen när jag tippade över vågkammarna och jag kom ganska lätt över fler vågkammar än med andra skis jag provade i det snabba skiktet av intermediate skis. Nu har jag börjat paddla nästa steg – Pulse upp till cirka 10-12 m/s och upptäckt en ny nivå igen. Ja, den är också bättre där uppe på vågkammen än andra jämförbara skis. Ja, det är samma karaktär även på Boost och Cruze i kraftiga vågor. Det är på vågkammen som Carbonology glänser.

Carbonology är stabila på vågkammen och styr dit du vill. Carbonology – Masters in Surf. Byggda för att surfa vågor. Därför finns det mer slutstabilitet än jämförbara konkurrenter i alla CS skis. Konstruktionen gör också att Carbonologys nos inte påverkas nämnvärt av mindre sidvågor där på vågkammen. Just i detdär ögonblicket när du ska välja riktning över vågen och trycka maximalt i 2-3 snabba paddeltag – då har du den berömda ”Carbonology-stabiliteten”.

Olika märken har lite olika filosofi om hur en ski ska vara. Alla Carbonology skis är konstruerade efter samma principer, där surfegenskaper och våghantering är prioriterat. Carbonology-modellerna påminner därför om varandra i egenskaper, även om fart och stabilitet skiljer sig. Utmärkande för just Carbonology är att alla modeller har en mer eller mindre markerad köl-linje, vilket ger en viss topptankhet och samtidigt bättre fart och styrning. Toppfarten på slätvatten är bättre än på många andra skis – den fortsätter att accelerera längre. Alla Carbonology skis har samtidigt en slutstabilitet som är mycket trygg i sin stabilitetsklass. Bara att luta skin åt sidan, så motar skrovet vidare kapsejsning. Rocker är optimerad för vågor vilket bidrar till stabilitet och lättheten att fånga vågor. Dessutom styr Carbonology alltid tryggt rakt fram eller dit du styr med rodret – även längst upp på vågkammen där det kan komma irriterande sidvågor som fångar skin i sidled – det bidrar till stabilitet i svåra vågsytem. Styrning ja – Carbonology kan faktiskt kantas – styras som en havskajak, vilket är bra i större surfar när man inte vill bromsa genom att styra med rodret. Båtarna går helt enkelt bra i vågor och responsen från skin gör att det alltid är roligt att paddla. Maximal paddelglädje!

Innan jag fick erbjudandet att sälja CS skis hade jag nybörjarkurser med olika modeller och märken av instegs-skis. Det var tydligt att CruzeX var den modell som nästan alla valde i första hand. Därför är det CruzeX som är den direkta anledningen till att jag valt att jobba med CS. Bästa båten att börja i när du ska ut i vågor. Även intermediate paddlare kommer kunna hamna i en Cruze vid privatlektion i större vågor.
Kolla in carbonology.se

Carbonology Cruze
Eller CruzeX som den egentligen heter efter några lyckade uppdateringar. Den har blivit lite snabbare, smidigare och mer lätthanterad i senaste version. Sitsen passar fler. Mina egna Zest och Pulse i all ära – det är Cruze som är den magiska båten för mig. Det är Cruze jag använder för att lära nya paddlare hur det fungerar i vågorna. Intermediate paddlare kör Cruze hårt när det är hård vind och stökiga vågor. Karaktären liknar de andra båtarna, bara lite bredare och stabilare. I Cruze hittar man paddeltekniken och känner tydligt i båten när det går fortare. Cruze är populära på andrahandsmarknaden, så det är en bra strategi att köpa stabilt i början – och byta upp sig successivt.

Oval KajakSport lucka finns som option och då närmar vi oss havskajak utan att för den skull tumma på surfski-känslan – packutrymmet är ca 45L. Vill du ha en träningskajak med god ergonomi – så att du kan få hög puls, men inte har balansen för ranka motionskajaker? Då är en stabil surfski som Cruze det perfekta valet. Den inbjuder dessutom till att komma ut på de öppna vattenytorna, eftersom det är så lätt att göra reentry.
Kolla in Cruze på aterra.se

Cruze är en bra surfmaskin, motionsbåt, och ”puttra-runt-kajak”.

Carbonology Boost och Boost LV
Boost är en båt som passar många, länge i surfski-karriären. Motionärernas surfmaskin. LV betyder ”Low Volyme” och det betyder att den helt enkelt har lägre volym på ovansidan (däcket) för den som är mindre i växten. Dessutom passar sitsen på LV även mindre rumpor än stora Boost. Ambitiösa nybörjare som mest paddlar på ställen med mindre vågor och inte söker stora vågor – köper ibland Boost som första båt. Den går fint i små vågor och surfar lätt. Många byter upp sig till Boost eller LV efter ett eller två år i Cruze – då ger Boostarna nya möjligheter att länka vågor och paddla lite snabbare på slätvattten. När jag själv ska ut på downwind under vinter eller tidig vår, ringrostig på reentry och stabilitet, då väljer jag en Boost eller Boost LV. Boost har samma karaktär som de snabbare Zest och Vault, bara lite bredare och därmed stabilare. Jag som väger 80-85 kg och är 175 cm kan paddla vilken som av Boostarna och uppskatta dem, men när det brallar på så väljer jag den med mer volym.
Kolla in Boost på Aterra.se
Här är Boost LV på Aterra.se

Boost är bra för många. Surfmaskin, Träningskompis och kontemplations-redskap.

Zest och Vault
Surfmaskinerna för många i kategorin som paddlar mycket. Zest är full volym och Vault har lägre volym. Skroven skiljer en gnutta, för att optimeras till respektive volym i båten. Erfarna K1-tävlingskanotister börjar i dessa båtar för att lära sig vågorna första surfski-säsongen. Dessa båtar är stabilare än det mesta på vågkammen och är mycket lättstyrda i surfvågorna. Lätt att lära sig surfa som ett proffs i dessa båtar.
Kolla in Vault på Aterra.se
Här är Zest på Aterra.se

Vault och Zest är surfmaskiner och träningsredaskap på väg mot elitklassen.

Pulse & Flash
Elitskis för duktiga surfski-paddlare. De stabilare båtarna, även Cruze är konstruerade med samma karaktär som Pulse och Flash. Pulse är stabil på vågkammen och snabb över vågorna. Jag paddlar själv ofta en Pulse och naturligtvis är den tillgänglig för provpaddling. Men marknaden för elitskis är liten och därför kommer jag inte fokusera på att ha elitskis i lager för leverans. Lagret med elitskis finns på Aterra i Helsingborg.
Här kan du kolla in Carbonologys elitskis på aterra.se

Carbonology – Surfskin att ta VM-guld med!
Haley Nixon – Årets kvinnliga idrottare i Sydafrika.