Köp en ny Carbonology av Örjan
eller
Boka provpaddling genom att kontakta Örjan, se högermarginalen.
-Kanske bara sugen på att prova detdär med surfski – ta en intro-lektion eller boka nybörjarkurs, då får du sitta i en Carbonology.
Tillgängliga demo-skis:
Carbonology Boost LV X Hybrid 12,5 kg (Vit med orange stripes)
Carbonology Vault X Hybrid 12,5 kg (Vit med orange stripes)
Äldre Carbonology Pulse Glasfiber
Varför Carbonology? (Carbonology Sports = CS)
Populäraste nybörjar-skin
Innan jag fick erbjudandet att sälja CS skis hade jag nybörjarkurser med olika modeller och märken av instegs-skis. Det var tydligt att CruzeX var den modell som nästan alla valde i första hand. Därför är det CruzeX som är den direkta anledningen till att jag valt att jobba med CS. Bästa båten att börja i när du ska ut i vågor. Även intermediate paddlare kommer kunna hamna i en Cruze vid privatlektion i större vågor.
Kolla in carbonology.se
Det är på vågkammen som Carbonology glänser
När jag för flera år sedan bytte från en stabilare intermediate till en snabbare intermediate ski blev det en Carbonology Zest. Jag testade alla båtar som fanns på marknaden i just det snabbare skiktet av intermediate-skis. Då kändes det direkt hur lätt den fångar vågor. Det kittlade i magen när jag tippade över vågkammarna och jag kom lättare över fler vågkammar än med de andra jag provade. Nu har jag börjat paddla elitskis så länge det inte är tokigt svåra vågor – Pulse och kan konstatera att den också är bättre där uppe på vågkammen än andra jämförbara skis. Ja, det är samma karaktär även på Vault, Boost och Cruze.
Modellerna
Carbonology Cruze
Eller CruzeX som den egentligen heter efter några lyckade uppdateringar. Den har blivit lite snabbare, smidigare och mer lätthanterad i senaste version. Sitsen passar fler. Mina egna Zest och Pulse i all ära – det är Cruze som är den magiska båten för mig. Det är Cruze jag använder för att lära nya paddlare hur det fungerar i vågorna. Intermediate paddlare kör Cruze hårt när det är hård vind och stökiga vågor. Karaktären liknar de andra båtarna, bara lite bredare och stabilare. I Cruze hittar man paddeltekniken och känner tydligt i båten när det går fortare. Cruze är populära på andrahandsmarknaden, så det är en bra strategi att köpa stabilt i början – och byta upp sig successivt.
Oval KajakSport lucka finns som option och då närmar vi oss havskajak utan att för den skull tumma på surfski-känslan – packutrymmet är ca 45L. Det finns handtag fram, bak och vid sittbrunnen för lätt hantering. Vill du ha en träningskajak med god ergonomi – så att du kan få hög puls, men inte har balansen för ranka motionskajaker? Då är en stabil surfski som Cruze det perfekta valet. Den inbjuder dessutom till att komma ut på de öppna vattenytorna, eftersom det är så lätt att göra reentry. Eftersom jag bygger verksamheten på Cruze så siktar jag på att alltid ha minst en cruze för demo och intro-kurser.
Kolla in Cruze på aterra.se

Carbonology Boost och Boost LV
Även dessa uppdateras 2021 med ett X. Boost är en båt som passar många, länge i surfski-karriären. Motionärernas surfmaskin. LV betyder ”Low Volyme” och det betyder att den helt enkelt har lägre volym på ovansidan (däcket) för den som är mindre i växten. Dessutom passar sitsen på LV även mindre rumpor än den större Boost. Ambitiösa nybörjare som i början tänkt sig paddla mest i mindre vågor och inte ännu söker stora vågor – köper ibland Boost som första båt. Det är handtag fram, bak och vid sittbrunnen för lätt hantering. Den går fint i små vågor och surfar lätt. Många byter upp sig till Boost eller LV efter ett eller två år i Cruze – då ger Boostarna nya möjligheter att länka vågor och paddla lite snabbare på slätvattten. När jag själv ska ut på downwind under vinter eller tidig vår, ringrostig på reentry och lite ostabil i skin, efter en hel vinter på skateskidorna, då väljer jag en Boost eller Boost LV. ”Boostarna” har samma karaktär som de snabbare Zest och Vault, bara lite bredare och därmed stabilare. Jag som väger 80-85 kg och är 175 cm sitter bra i båda och kan paddla vilken som av Boostarna och uppskatta dem. I mindre vågor är LV bättre för mig men när det verkligen brallar på så kan det vara bra med lite mer volym i förskeppet, så att fören ploppar upp ur framförvarande våg lite snabbare, när jag missat att tajma rätt. Kommer sikta på att alltid ha en Boost eller BoostLV som demobåt i flottan.
Kolla in Boost på Aterra.se
Här är Boost LV på Aterra.se

Zest och Vault
Surfmaskinerna för många i kategorin som paddlar mycket. Zest är full volym och Vault har lägre volym. Skroven skiljer en gnutta, för att optimeras till respektive volym i båten. Erfarna K1-tävlingskanotister börjar i dessa båtar för att lära sig vågorna första surfski-säsongen. Dessa båtar är stabilare än det mesta på vågkammen och är mycket lättstyrda i surfvågorna. Zest och Vault är bra för den som vill utvecklas till att paddla elitski. Eftersom de har en köllinje, som ger viss topprankhet, kan man lra sig att paddla utan att använda slutstabiliteten. Vips klarar du elitskin – lätt att lära sig surfa som ett proffs i dessa båtar. Levereras utan handtag (alltså inte som på bilden nedan), men dessa kan beställas utan kostnad när du beställer på hösten för leverans på våren. Jag kommer sikta på att oftast ha en Vault som demo och min egen svarta Zest kommer vara demobåt.
Kolla in Vault på Aterra.se
Här är Zest på Aterra.se

Pulse & Flash
Detta är elitskis för duktiga surfski-paddlare. Puls är lågvolym och Flash är högvolym. De stabilare båtarna, även Cruze är konstruerade med samma karaktär som Pulse och Flash. Jag väger över 80 kg och paddlar själv ofta en äldre Pulse. Den är naturligtvis tillgänglig för provpaddling. Pulse är stabil på vågkammen och snabb över vågkammarna – När man surfar så kräver den ibland lite mindre kraft i paddlingen, och ibland länkar den över en extra vågkam i jämförelse med Zest & Vault. Men marknaden för elitskis är liten och därför kommer jag inte fokusera på att ha elitskis i lager för leverans. Lagret med elitskis finns på Aterra i Helsingborg.
Här kan du kolla in Carbonologys elitskis på aterra.se

Det är just i detta momentet, på väg över vågkammen, som Carbonology glänser.
Utförande, konstruktioner, färger och priser
Det finns 7 olika konstruktioner och det som skiljer är tre olika saker:
– Glasfiber eller kolfiber. Glasfiber är tåligare, och kolfiber är lättare.
– Distansmaterialet. ”Coremat” eller HC (Honneycomb). Coremat har bara små hål och det gör skin tålig mot slag och ”bonkar”. HC är ett lättare alternativ med större sexkantiga hål, s.k. ”bikake-mönster”, honneycomb (HC).
– Färgen. Vit Gelcoat eller Clear Carbon. En mycket högkvalitativ, men ”vanlig gelcoat” som är mycket tålig, eller klarlack (Clear Carbon) som är lättare.
Glasfiber med det hållbarare distansmaterialet coremat. Vit Gelcoat – cirka 14 kg – 24.990 kr
Hybrid där glasfibermattan delvis är ersatt med kolfiber. Vit Gelcoat – 12,5 kg – 27.990 kr
Carbon. All glasfiber är helt ersatt av kolfiber. Hela båten har distansmaterialet coremat. Vit Gelcoat – 11,5 kg – 30.990 kr
Carbon med lättare däck. Distansmaterialet är HC i däcket och coremat i skrovet – 10,5-11 kg – Vit Gelcoat – 34.990 kr.
Carbon med Full Honneycomb – ca 9,5 kg – Vit Gelcoat 39.990 kr.
Clear Carbon med Coremat. Kolfiber, men inte honeycomb – alltså ett distansmaterial som är mindre känslig för slag. Svart kolfibermönster, högblank med lackad (färgad) sittbrunn och stripes. – 11kg – 38.990 kr
Clear Carbon Full Honneycomb – 9 – 9,5 kg. Svart kolfibermönster, högblank med lackad sittbrunn och stripes. 44.990 kr

Nya Modeller 2021 – X-modellerna
Carbonology firar 10-års-jubileum 2021 med att uppdatera alla modeller. Därför är ett X tillagt på alla modellerna (SS2 uppdateras först 2022 och Cruze X kom redan 2020). Detta är uppdaterat:
– Nya formar – javisst är skrov och däck uppdaterade med ny form för att bli bättre. Små steg framåt. Snabbare och mer stabilitet efter mycket arbete med datorberäkningar och tester.
– Nya bättre ”buckets” – Nya sitsar med lägre bulb.
– Längre skenor för justering av fotstöden. 5 cm längre skena som monteras 2 cm närmare sitsen. Det ger möjlighet till 3 cm extra benlängd för längre personer och 2 cm kortare ben för den som är kort.
– Ögla för legleash.
– Flaskhållare.

Lite mer, generellt om karaktären på CS-skis
Olika märken har lite olika filosofi om hur en ski ska vara. Alla Carbonology skis är konstruerade efter samma principer, där surfegenskaper och våghantering är prioriterat. Carbonology-modellerna påminner därför om varandra i egenskaper, även om fart och stabilitet skiljer sig.
Utmärkande för just Carbonology är att alla modeller har:
– En mer eller mindre markerad köl-linje, vilket ger en viss topptankhet och samtidigt bättre fart och styrning. Toppfarten på slätvatten är därför bättre än på många andra skis – den fortsätter att accelerera längre. Farten blir mycket tydlig i surf-fart.
– Lite mer rocker (banan-format skrov) än många andra skis. En rocker som är optimerad för vågor snarare än slätvatten, vilket både bidrar till stabilitet och gör det lätt att fånga vågen och ligga kvar på vågen.
– En slutstabilitet som är mycket trygg i sin stabilitetsklass. Bara att luta skin åt sidan, så motar skrovet vidare kapsejsning.
– Carbonology styr alltid tryggt rakt fram eller dit du styr med rodret, även längst upp på vågkammen.
– Styrning ja, tack vare köllinje och rocker kan Carbonology styras bra genom att kantas, styras som en havskajak, vilket är bra både på slätvatten och i surf, när man inte vill bromsa genom att styra med rodret.
Båtarna går helt enkelt bra i vågor och responsen från skin gör att det alltid är roligt att paddla. Maximal paddelglädje!
Slutstabilitet och skrovform
Carbonology är stabila på vågkammen och styr dit du vill. Carbonology – Masters in Surf. Byggda för att surfa vågor. CS är lite bredare än konkurrenter, även om vattenlinjebredden är liknande som konkurrenten. Därför finns mer slutstabilitet än jämförbara konkurrenter i alla CS skis. Konstruktionen med en markerad köllinje gör också att Carbonologys nos inte påverkas så mycket av mindre sidvågor där på vågkammen. Just i detdär ögonblicket när du ska välja riktning över vågen och trycka maximalt i 2-3 snabba paddeltag – där har du den berömda ”Carbonology-stabiliteten”.
Hög volym eller låg volym?
Högvolym-båtarna Zest, Boost och Pulse HV har större flytkraft i skrovet, särskilt märkbart är det i förskeppet. I större vågor ”klättrar” en sådan ski lite bättre uppför framförvarande våg, särskilt för oss som väger lite mer, och den begraver sig inte så djupt i framförvarande våg när man råkar köra nosen rakt in i en vägg av framförvarande våg.
Lågvolym-skis som Boost LV, Vault och Pulse fångar mindre vind. De blir därför mer lätthanterade. De upplevs som mycket smidigare på vattnet och ja, de är lite lättare att hantera på land. Valet mellan högvolym eller lågvolym blir ofta en smaksak. Mindre personer som mest paddlar i mindre vågor brukar oftare föredra lågvolym, och vice versa. Oftast väljer man den med bäst sits för den egna rumpan. Högvolymarna har lite bredare sits.
