Nu är det varmt i vattnet, semester och därför perfekt läge att utmana sig med svårare paddling – Både paddla och bada mer. Det finns flera sätt att utmana sig. Snabbare ski är ett sätt, särskilt om sommaren bara erbjuder lätt vind eller stiltje. Att utmana sig själv är ett bra sätt att behålla glädjen i paddlingen och ett sätt att motivera sig att sträva efter bättre teknik. Vissa går upp till snabb ski tidigt, andra väldigt sent eller inte alls. Ja, vi är olika, det ena behöver inte var mer rätt eller fel.
Ja, det kommer en tid för somliga, när stabilitet inte längre är en fråga – men det är få som kommer dit under sina första tio år i sporten.
“Alla” vill ha en snabb ski. Helst skulle så klart alla skis vara minst 5 km/h snabbare. Jag lägger därför, här och nu, fram det politiska förslaget att satsa på en statlig subventionering av el-surfskis med vattenjet, precis som el-cykel. Tänk att ligga på tröskelfart runt 200 watt och ändå få ut runt 400 watt framåt – det bör väl vara en bit över 15 km/h. Då kan alla fånga stora vågor. Snabbare surfskis till folket! Surfski-partiet till riksdagen!
Därför ska jag nörda in mig i en långrandig utläggning om stabilitet och fart i surfski. Jag gör som vanligt inte anspråk på att förmedla absolut sanning eller komplett vetenskaplig bakgrund, men hoppas att någon kan relatera till sin egen verklighet och ta med sig något.
Stabilitet, fart och snabba skis
Men varför vill alla ha en snabb ski? – Jo, trots allt så tävlas det i surfski, och vad som är en surfskitävling kan vara en definitionsfråga. Två surfskis inom synhåll kan vara en tävling. Vissa vill vara snabba(st), vissa vill mest bara hänga med. Några vill bara ha en stabil ski att glida runt i.
Några skrattar åt detdär med snabb ski och hänvisar till att det bara skiljer 1 km/h mellan snabbaste elitskin och en nybörjarmodell i plast när det testas på slätvatten. Ja, det är precis så. En av de bredaste, tunga modellerna var bland de första i mål på Surfski Open i Båstad, när det blåste bra för ett par år sedan. Eric paddlade ifrån oss alla i sin breda (men lätta) ski på onsdagsserien förra våren när vi hade trixig sidvind en bit på banan. Farten sitter i paddlaren – teknik och fysik.
Så låt oss räkna på det. 1 km/h på en mil – vad innebär det?
– 10 km/h ger en tid på exakt 60 minuter på 10 km.
– 11 km/h ger en tid på cirka 54,30.
På en 20 km surfskitävling i stiltje kan alltså båtens fart förklara runt 10-11 minuter tidsdiff. Det är stora siffror när vi tänker oss en resultatlista. Ja, här är den objektiva förklaringen till att så många söker en snabbare ski.
Även känslan av fart och acceleration är påtaglig, och kan på egen hand förklara varför många söker sig till den snabbast möjliga skin.
Många nybörjare kan paddla en lite rankare och snabbare ski på slätvatten. Det är inte alltid den som är duktig i andra idrotter, utan förvånande ofta personer som inte brukar betraktas som särskilt atletiska, vältränade eller generellt framstående i idrott som tidigt fixar den snabba skin.
Vågor = Andra förutsättningar
Stability eats speed – for breakfast.
Vi tar det igen: Den stabilare båten är oftast både roligare och snabbare i vågor.
Ja, det är när vågorna kommer som allting ställs på ände. Många testar ski på slätvatten, men när vågorna kommer så blir det ändå ofta helt omöjligt att paddla på ett vettigt sätt. En av mina kompisar i Borås paddlar tämligen obehindrat en elitski (Pulse) på helt platt vatten, men behöver den stabilaste skin (Cruze) redan i vågor kring 5 m/s på havet, för att kunna ha full uppsikt på vågorna. Det är med den stabilaste skin han har roligast på havet, även i små vågor. Efter semestern kanske han kommit upp en nivå, men så är det just nu.
Erfarna K1-kanotister med förbluffande hög stabilitet i den allra snabbaste och tokigt ranka K1an börjar ofta i en snabbare intermediate ski, typ Vault eller liknande. Det är för att helt kunna fokusera på vågorna. Vissa slätvattenkanotister är förhållandevis ovana vid större vågor, medan andra kör sin K1 i meterhöga vågor utan problem – imponerande. Tillvänjningen till vågor och surfski går dock ganska snabbt för en elitpaddlare från slätvatten. Med en sådan bakgrund sitter en elitkanotist från slätvatten snabbt i en elitski, och sedan väntar oftast flera år av finslipning när det gäller förmågan att optimera fart i alla sorters vågor, innan det är stabila toppresultat även i surfski.
Fart och vågor
Ett enda missat paddeltag i den snabbare skin innebär att du förlorat mer än du kan vinna på en ganska lång sträcka. Stability eats speed……
Så länge du ligger på våg, i vågornas hastighet, paddlar du i exakt samma hastighet med den bredaste och den smalaste skin. När uppmärksamheten i den snabbare skin riktas till paddlingsteknik och stabilitet, istället för vågorna, – då kommer du missa vågor och paddeltag – och du är direkt långsammare. Stability eats speed……
Fördelen med en snabbare ski i vågor är att den länkar bättre framåt. Du glider lite snabbare ikapp och över framförvarande våg, oftast i en fart på cirka 11-20 km/h beroende på förhållanden. Högre fart innebär en större fördel med snabbare ski. Fartskillnaderna är alltså större i högre hastigheter. Det känns lite som om stabila skis behöver exponentiellt mer kraft för att bibehålla den höga fart man bygger upp i en surf. Det känns lite trögt att komma på nästa våg, och man behöver paddla tidigare och hårdare för att länka sig in på nästa våg framåt. Detta innebär att man kommer på den främre vågen lite oftare med en elitski jämfört med en intermediate, och ofta med lite mindre kraftansträngning. Skillnaden vid en lättvindstävling kan upplevas som mycket stor för den som behärskar den snabbare båten. Exempelvis när jag paddlade Boost i Kungsbackafjordens lätta vågor tillsammans med jämnstark kompis som satt i en elitski var jag tvungen att paddla max nästan hela tiden, medan kompisen mestadels paddlade ganska lugnt, eller i varje fall långt från max.
Sämre paddelteknik i rank ski
Jag ser surfski-motionärer som köpt en snabb ski. Den paddelteknik de har jobbat upp faller som ett korthus, ibland redan på slätvatten, ibland vid minsta krusning och ibland lagom när de bra vågorna kommer. Där försvinner rimligen mycket av det roliga med surfski. Stability eats speed……
Jag ser surfskimotionärer som flyttar fram fotstödet i sin snabba ski för att vinna stabilitet med lägre tyngdpunkt och mer kontakt med skin/bulben – de blir långsammare än med sin tjocka ski, och då kryper pulsen ner under den nivå som innebär bäst träning. Senaste åren har bulbarna blivit lägre i nästan alla nya skis, och det innebär att fler flyttar fram fotstödet onödigt långt fram. Stability eats speed….
Jag ser surfskimotionärer som blir stela i hela kroppen i sin nya snabba ski, och blir därför långsammare och mindre uthålliga. Stability eats speed…..
Jag ser surfskimotionärer som förlorar sitt benarbete och rotation i sitsen med snabbare ski och får därför en kortare drag-fas i paddlingen. Sämre verkningsgrad i paddlingen och mindre stabilitet. Stability eats speed…..
Jag ser surfskimotionärer som måste blick-fokusera i ett smalt synfält rakt fram med sin snabbare ski, och därför missar de fina vågorna alldeles snett framåt. Stability eats speed…..
Jag har själv varit där. Ofta. Jag är själv där fortfarande ibland. “It takes one to see one”…..
Reentry i rank ski
Ofta ber jag den som provpaddlar en båt att göra reentry i den snabbare båten. Tekniken kan vara lika bra som i den bredare båten, vågorna hanteras nästan lika bra och det börjar bli dags för nästa steg i surfski-karriären. Ja, ibland är det bäst att byta eller komplettera med den snabbare skin, även om man hade varit snabbare i hård vind med den gamla. Stabilitet utvecklas med paddling. Många klarar paddlingen i ganska grov sjö med snabbare ski, men inte nödvändigtvis reentry. Trött, stressad, brytande vågor. Det är ögonblicken när rumpan vänds ner i sittbrunnen, innan du greppat paddeln rätt, och börjat paddla, med båda fötterna utanför sittbrunnen åt samma håll – som din stabilitet i skin testas hårt. Kan du inte göra reentry i de förhållandena, så sitter du för rankt för att det ska vara optimalt. Mitt råd är då oftast att hårdträna reentry, och satsa på den snabbare båten.
Utveckla stabilitet – faktorer
De som köper en snabb ski tidigt, säger ofta att de fått rådet att utmana sig. Det är ofta bra. Genom att utmana sina gränser blir man bättre. Flyttar gränser.
Men – det ska helst inte ske på bekostnad av sämre paddelteknik – för då går utvecklingen åt fel håll. Du blir mindre stabil och långsammare. Ja, det har hänt mig i perioder. Tror det är svårt att helt undvika när man vill utvecklas som kanotist.
Så vad är viktiga faktorer för att utveckla stabilitet?
- Paddelteknik
- Paddelteknik
- Paddelteknik
- Lite balans
- Att slappna av
- Sittpositionen
- Att lära sittmusklerna att hantera instabilitet.
Paddeltekniken…
… ger både fart och stabilitet. Som surfskimotionär ställs man ofta inför faktumet att – “om jag bara fortsätter paddla ganska hårt här, så går jag över vågkammen, och rätar upp mig redan i nästa paddeltag”. Ofta slutar den situationen istället med ett stödtag eller rent av en låg brace, och en missad våg. Det positiva är att det kommer en ny våg, men…. Ett sätt att träna detta är att sitta fram i en dubbel, där du kan lita på att kompisen bakom dig stöttar upp hela ekipaget. Det blir också en övning i tillit till andra människor.
Balans
Ja, den som har bättre balans-sinne utvecklar ofta bättre stabilitet snabbare. Men detta har förbluffande liten effekt. Jag ser exempelvis kompisar som har påfallande stora problem att stå på ett ben när neoprenkläderna ska krängas på och av – som inte har några som helst problem med snabb ski i grov sjö. Nej – det beror mer på annat, paddelteknik till exempel.
Rätt stressnivå
Genom att slappna av kan mer finmotoriska system i kroppen aktiveras, och muskelgrupper som tidigare inte varit särskilt aktiverade kan hittas av det centrala nervsystemet. Man hittar helt nya muskler som tidigare inte varit aktiva, eller får mer nytta av muskler som tidigare varit spända som fiolsträngar, och plötsligt iställer aktivares för att parera vågor. Fler muskler involveras i paddlingen och sittandet i den ranka båten. Det fungerar inte när kroppen är på helspänn i en rank ski. Nej, det handlar inte om djupavslappning eller sömn – pulsen kan vara mycket hög och medvetandegraden på absolut topp – det handlar om att inte spänna sig i rörelserna.
Hållning – Sittställning
Många behöver räta upp ryggen, så att ryggraden svankar lite – det kallas ofta “atletisk grundposition”. Googla gärna. Den klassiska atletiska grundpositionen är svår, eftersom kroppen behöver böjas, men med den justeringen, bör den atletiska grundpositionen eftersträvas. Svanken i ryggen och den upprätta, stolta hållningen ger bäst förutsättningar för stabil, framåtdrivande paddelteknik.

Utveckla stabilitet – Tips och trix
Ja, du har väl redan räknat ut det – stabilitet i surfski handlar om paddlingsteknik. Jag vill ändå dela med mig av sådant som fungerat för mig och som jag ser fungerar även för andra. Tips jag fått från andra. Som vanligt mer av “beprövad erfarenhet” än vetenskap. Dessa tips och trix vänder sig i första hand till dig som paddlar ganska bra, kanske en stabil intermediate-båt som exempelvis Boost, även i större vågor.
Utmana dig själv
- Javisst – en rankare ski
- eller att bygga upp sitsen med exempelvis liggunderlag eller liknande.
- eller köpa en begagnad motionskajak. Bra alternativ för den med begränsad budget.
- Låna en kompis ski eller K1. Ofta ännu billigare 🙂
- Gå med i en klubb som har båtar i de flesta segment. Bästa tipset här!
Självklart är det positivt att utmana sig själv. Genom att paddla en rankare båt, får man en känsla för vad som inte fungerar i den rankare båten, exempelvis att sitta och vifta med paddeln i luften när man väntar på kompisen. Vissa upptäcker att man behöver bli snabbare med sitt låga stöd. Insikten att stabiliteten blir bra först med lite fart, och att slutstabiliteten är viktig där på vågkammen. Att paddla en rankare ski ger helt enkelt insikter som är värdefulla.
Du ska absolut inte börja paddla den rankare båten med fotstödet längre bort än vad du har i den tjocka skin. Absolut inga anpassningar av inställningar på båt eller paddel eller liknande för att klara av den rankare båten. Allt sådant ger omedelbums negativ effekt för din paddelteknik. Sitt gärna rankt en stund ibland, men var medveten om att du ska paddla med oförändrad teknik. Om det inte går – vänta några veckor eller månader tills du är mer redo. Kanske nästa sommar.
Sitt gärna rankt, men inte hela pass – byt båt en del av passet, och vänj dig, men kör inte långa pass i rank ski – då är risken alltför stor att du utvecklar dålig teknik, oftast omedvetet.
Paddla en tokigt stabil pråm
Ofta det som ger mest stabilitet av all trix. Ja, du kommer uppleva att det går trögt. Försök att ändå hänga med kompisarna i den vanliga farten. Hitta rätt isätt, drag, upptag. Öva in en bra teknik som är super-effektiv i framdriften. Tajma fottryck med paddelns grepp i vattnet. Öva på att rotera i sitsen med ett champagne-glas på fördäcket. Jag lovar – den teknik som ger mest fart i den tröga båten – kommer ge dig ökad stabilitet i den rankare skin senare.
När du paddlar en tokigt stabil ski, så slappnar hela kroppen av mer än i en för dig normalrank ski. Det innebär att du övar upp tidigare kanske spända eller icke-aktiverade, muskler i höfter, rumpa, rygg, bål. Du kan paddla långa pass i den tokigt stabila båten och öva upp stabilitet på detta sätt. Gör gärna övningar som utmanar stabiliteten, som exempelvis att paddla-rotera 360 grader i sittbrunnen.
Det är kombinationen av att både öva upp stabiliteten i en tokigt stabil pråm och att även utmana sig själv i en rankare ski som ger resultat i bättre stabilitet. Tidsmässigt rekommenderar jag att lägga mer tid i den tokigt stabila båten än i den ranka båten du utmanar dig i. Det ger snabbare resultat.
Paddla mycket, ofta, länge
Stabilitet verkar komma automatiskt – ju mer man paddlar, utvecklar sin teknik och bara sitter/paddlar i båten – desto mer utvecklas stabiliteten. Det brukar förklaras med att nervsystemet aktiverar fler muskler på ett bättre sätt, lite som en ”biofeedback”.
Samma gäller när det kommer vågor. Paddla mycket i vågor, så kommer stabiliteten i vågor. Om du bara paddlar på slätvatten, så utvecklas stabiliteten i vågor bara måttlig – oavsett hur mycket du paddlar.
Utveckla paddelteknik
Allt återkommer till den mest gundläggande kompetensen för stabilitet – paddelteknik. Öva teknik, filma dig själv, kolla youtubeklipp från etablerade surfski eller K1 coacher. Ta lektioner och få en erfaren blick på din teknik, nya infallsvinklar och resonera med den du tar hjälp av.
Sammanfattningsvis……
… kan det vara fantastiskt roligt att sträva mot att kunna paddla snabbare ski – en snabbare ski ger så mycket tillbaka – men vägen till den snabba skin, ska gå i lagom takt.
- Paddelteknik är grunden till allt här.
- Mycket tid i olika båtar är positivt.
- Skillnaden i fart mellan olika skis märks tydligt för den som kan paddla och är en viktig faktor även på ett motionslopp.
- Stabilitet i vågor är något helt annat än stabilitet på slätvatten.
- Stability eats speed – for breakfast…