Konstsnö, skate och lägerförberedelser

Äntligen! Tack alla frivilliga snöhjältar och kommun-anställda snömakare! Nu 1150meter på Borås skidstadion.
Nu kan vi börja ha skidlektioner i Borås utan att vara alltför mycket ivägen för höst-stressade skidåkare.

Såhär skrev en tidigare deltagare från ett av mina skateläger om Borås Skidstadions spår när det fortfarande bara var 900 meter:
”Men jäklarns vad fin skatebana👌👌👌👌👌👌Så glad jag åkte hit! Tack för tipset! Perfekt topologi för skate ju! Först 4an, sedan 3an och sista knycken på 2:an. Sedan 4an bort till vändningen, 3:an nästan upp på krönet – några 2:an också och sedan 4:an i mål. Och tekniken satt kvar på den nivån jag lämnade den i våras✌️

Själv kör jag kör 3an från start och oftast lite 2an innan krönet, sedan 3an och lägger in någon 4a innan vändningen. Sedan 3an och eventuellt 2a innan krönet om jag är trött. Laddar med 3an , 4an,5an och sedan fartställning. 3an in i mål. Om jag inte kör ett helt varv på bara 3an…. Ja, ni som vet – ni vet.

Visst räcker entusismen tidigt på säsongen för att köra några riktiga pass på spår kortare än en kilometer – eller vad kallar man ett spår på 450 meter som man vänder på? Är det 900 meter? Självklart. Upplevelsen att åka andra hållet är helt annan – andra tekniker och andra övergångar mellan teknikerna – olika utmaningar i olika åkriktning – och hej – naturen ser faktiskt annorlunda ut åt andra hållet.

Coronasäkrad träning efter fredags-taco. Äntligen är hopp-skate-backen vid lilla pumphus-berget igång för i år. I år går den i spåret närmast tunneln. Lite mindre skitskoj för mig, men jag såg att det passar motioneärerna bättre. Bra idé – snöhjältar!

Spåret vid Skidstadion i Borås
Spåret på Borås skidstadion börjar hitta sina former – det läggs ut likadant varje år nu, med små variationer. Tycker att Borås SK hittar den optimala spårdragningen bättre för varje år. Tricket är att hitta en bana som vi som åker med god teknik och fart (nåja…) hittar utmaningar och glädje i, men som inte blir för svår för nybörjare. Dagens förlängning med den korta slinga som jag brukar kalla ”lilla berget” gör så otroligt mycket positivt för upplevelsen av att åka skidor.

De andra spåren då?
– Proffsen på internationell nivå i Ulricehamn var snabbatt erbjuda allmänheten 1700 meter spår och idag är det förlängt till 3 km. Det går verkligen fort för dem att producera mycket snö, även om effekten är nerskruvad pga temperaturen. Världscupen i Sprint kommer ju snart dit, men shit vad tråkigt att det inte kan bli folkfest.
Hestra kör ut 1800 meter redan nu. Jag är sjukt imponerad av dem. De tar verkligen full nytta av det kalla bäckvattnet för att kunna producera snö vid gräns-temperaturer.
Borås GIF uppe vid Knektås har ett tekniskt roligt spår på 700 meter med ett par riktigt fina och tekniska backar vid sin lilla stadion. Rätt tänkt – bra spår – åk dit!
Tack GIF och Hestra för allt ert arbete!

Ganska ofta får jag den försiktiga frågan varför jag inte är med i snö-organisationen och bidrar med frivilliga krafter. Jadå – jag uppfattar den underliggande frågan om jag inte bidrar – bara ta vinster från lektioner på konstsnön. Jag brukar säga att den dagen kommer – när jag lägger ner min själ i ett skidspår och en skidklubb. Jag ser det i ett större perspektiv. Mitt idéella bidrag till idrottsrörelsen skäms jag inte för. Jag var en av de mer drivande i styrelsen för dotterns konståkningsklubb under 6 år, en förening med 2-6 heltidsanställda under de år jag var styrelseansvarig för idrottsverksamheten. Jag har de senste åren jobbat idéellt i kanotförbundets surfskikommitté och sitter i Västkust Surfskis styrelse. Denna vinter gör jag flera jobb för surfski-kommittén, säkerhetsgenomgångar, översyn av regler, involverad i tävlingskalendern, och i somras var jag huvudarrangör vid en av de nationella surfskitävlingarna i Surfski Open. Så, nej, jag skäms inte för att jag (ännu) inte bidrar i någon av skidklubbarna i stan – även om jag är sugen på det.

Spåret startar precis vid Borås SK:s klubbstuga. Här närmast är snön precis utkörd – med några pistnignar kommer snöbädden bli lika jämn och fin som det brukar vara. Se snöhögarna längre bort. Snart hoppas och tror jag på 2 km spår.

Äntligen läger i Grönklitt!

Nästa helg är det corona-anpassat klassikt läger i Orsa Grönklitt. Alla spåren utom Limby-spåret är öppna. Ser så grymt mycket fram emot att köra ”gröna milen” med några av dem som är nya i sporten – det är så jag ska få dem fast att älska längdskidor. Jag tror att gruppen kommer vara lite ojämn, så jag planerar att den lilla gruppen på 8 pers delas under de av passen så att jag kan jobba mer med varje persons teknik.

Nu håller vi på med förberedelser här. Matsedeln blir lättlagad och vi kommer undvika matserveringarna i möjligaste mån för att istället stanna i stugorna. Spaghetti med köttfärssås, lite Thai-inspirerad kycklinggryta, Gulash och Lax planeras. Det blir enkel mat med näring som vi kan orka åka skidor på.

Det är alltid så roligt att se utvecklingen av skidåkningen över helgen. Alla utveckals, och det är alltid någon i varje grupp som tar stora steg – förbättrar sin skidåkning flera steg. För två år sedan var det deltagare som blev så fast i skidåkningen och gillade Grönklitt så mycket att de nu har en egen stuga i Gröklitt. Så bra kanske vi inte lyckas denna gången, men jag ser mig ändå som en skidåkningsmissionär.

Surfski
Samtidigt pågår ”Vinter Surfski Serien” som är en virituell tävling, och även ”Coldass Series” som handlar om att paddla minst en mil – typ varje dag i januari. Jag lär nog inte komma långt upp i resultatlistorna nu när vi har snö här i Borås. Men, vad sjutton – ut och paddla ska jag – någon vända i allafall.

Yoga
Jag har helt kommit ifrån de goda vanor jag hade att köra yoga flera gånger varje vecka. Kroppen har stelnat till. I onsdags på den lediga dagen (ja,det var något med kristendomen som gjorde att vi fick ledigt från jobbet) så var jag i Skidome och hade ganska många lektioner. Vilken tur att jag hade gjort Yoga på morgonen och några dagar innan. Nu gäller det bara att hänga i, för min skidteknik är såååå mycket bättre när jag kört yoga regelbundet några veckor.

Uppmanar alla stela skidåkare och kanotister att yoga för att öka rörligheten. Det är omöjligt att hålla en god teknik utan tillräcklig rörlighet. Du som har god rörlighet får en bättre hållning genom en skonsam styrketräning i sådana positioner som har betydelse vid exempelvis skidåkning. Jag åker snabbare och har roligare på skidorna när jag kört tillräckligt mycket yoga.

Återkommer med rapport efter lägret i Grönklitt.
Ut i spåret!

2 reaktioner till “Konstsnö, skate och lägerförberedelser”

  1. Hej, Örjan!

    Det blir inget Orsa för oss i helgen. Min äldste son har testats positiv, så det blir familjekarantän för oss.

    Önskar er en underbar helg!

    Kristin

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.