Fasttrack – Trevlig och givande kurs med nya kompisar

Knepiga vindar, bra vindar, utmaningar och en grupp med skönt häng.

Inför examensprov. Downwind från Smarholmen till Särö. Taggade och lite osäkra – som alltid när vi ska lite längre ut på havet. Man vet aldrig vad som väntar därute.

Vi började vid Draget i Kungsbackafjorden. Hela förmiddagen gnuggade vi paddelteknik och reentry. Ett ganska långt pass på vattnet med intervallbetonade övningar för att hitta fart och stabilitet. Dessutom en lång stund med olika reentry-övningar. Vi höll på att driva rakt in i Pontus SUP-kurs men ingen ville sluta med reentry…..

Alla är säkra på reentry! Dags att dra vidare, söka upp vågorna. Vinden mojnat och det är nästan helt platt i fjorden. Vi drar till Smarholmen.

Några var med på kursen för andra gången. Man kan undra varför…. Visst var det en trevlig helg även förra gången. Roligt och trevligt bidrar säkert men mest ville de ha fortsatt utveckling. De som kom tillbaka ville ha repetition, ännu fler tips och även hjälp att komma över tröskeln en gång till – nu med snabbare Ski – som också är lite svårare att hantera – men ger mer tillbaka. Javisst – de något snabbare båtarna gav feedback åt båda håll. Nu var det fortfarande instegsbåtar vi pratar om, men den snabbare kategorin.

Vid Smarholmen var det inte platt. När vi kom och lastade av så ökade vinden från önskade 5-7 till 7-9. Vi hittade ändå bra vågor i skydd av bland annat rymdobservatoriet. De som satt i de allra stabilaste båtarna kunde paddla ut en sväng och vi märkte såå tydligt hur vi paddlade igenom ett område med korsvågor där vattnet kokade. Sedan styrde vi med vinden till samma mål som dem i snabbare skis. Vi övade att fånga och länka små vågor. De flesta lärde sig att känna surfen i båten, men det var svårare att se hur man ska styra i vågorna. Kunskapen att fånga stora vågor bygger på att kunna fånga små vågor.

Filmklippet nedan visar hur mycket paddelglädje som fanns kvar sent på kvällen i dedär sista vågorna som är bara precis tillräckligt stora för att erbjuda lite extra fart.

Vaknar tidigt söndag morgon med denna synen – Attans – Vi som ska köra downwind idag….. Jo, det löste sig, men i sann surfski-anda ändrades samlingsplatsen någon timme innan samling.

Söndagen gjorde vi en downwind, inbäddad i mycket teori, reflektion, lärande. Det blev verkligen tydligt för mig hur viktigt fot- och ben-arbetet är för stabiliteten. Ja, det blev en rejäl dos eget lärande genom att se den snabba utvecklingen när saker föll på plats hos olika deltagare. Med paddling på hemmaplan, både i vågor och platt vatten kommer dedär lärdomarna kunna slipas till riktigt bra paddelteknik.

En vecka har gått och jag har följt deltagarnas statusuppdateringar, med större vågor än tidigare. Ännu lever vår chatt-grupp, med surfski-tips, turrapporter och vänners glada tillrop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.