En Vågad Helg – En Lyckad Helg

”Ett rejält steg i förmågan att hantera vågor” – Det var ambitionen vi började med. Ja, som alltid vill vi ha trevligt, hitta nya vänner och äta gott. Vi ville ha en bra helg med bra väder!

Efter mycket planering och förberedelser var det äntligen dags. Emma kan ju sin fjord – så valet föll på att vara vid Orreviken/Sönnerbergen. Naven blev reservort. Prognosen såg bra ut och man kunde lukta förväntan i luften.

Folk droppade in över en kopp kaffe i stugan – bästa tänkbara start på helgen. Alla var som väntat pepp på att paddla direkt. Dyningar rullade in från havet och visst var det lite vindvågor från sydväst också. Emma och jag var spända på att se om alla kunde göra reentry tillräckligt bra. Lite dramatik i samband med en reentry. En roderaxel böjdes, men den byttes snabbt ut. Annars blev vi mycket nöjda med det vi såg. Vi övade micro-brace och kamratbogsering innan vi sökte upp mindre vågor att fånga och länka. Några började direkt knäcka koden att fånga våg. Emma tog med en grupp ut till ”Häxkitteln” och den kokade ganska kraftigt.

Falaffel med Emmas alla goa tillbehör satt fint och Emma gjorde en genomgång av vågpaddlingens ABC.

Emma beskriver olika vågor och hur man paddlar på dem.

Eftersom vi vill att alla lär känna alla under helgen och även uppleva samarbetet i surfski-världen, så ingår det att dela på bl.a matlagningen. Visst serverades det sill till gröten, men även hemlagat äppelmos och visst blev det en stadig frukost. Nördigt surfski-snack varvades med utvikningar om sous vide och flytande kväve.

Dagens första tur började nere vid vattnet vid stugan. Planen var att paddla till Gårda Brygga vid Ölmanäs, på andra sidan Kungsbackafjorden. Några hade bytt till en stabilare ski. Det visade sig att sidvågorna var svårare än vi hade förutsett, så vi fick ta en vilopaus och utvärdera våra möjligheter. En deltagare valde att gå iland innan vi kom till Hållsunds Udde och jag följde med 4 km in till närmaste stand med bilväg. Vi kunde minisurfa nästan hela vägen in till bussen och vi övade paddel-teknik. Pappa Bosse som körde minibuss med kajaksläp fick vända tillbaka och hämta. Planen vara att deltagaren skulle lägga i igen vid Gårda Brygga och möta oss andra där vågorna formeras lite jämnare.
Jag kom ikapp gruppen ungefär halvvägs mellan Hållsunds och Gårda Brygga. Hann skrika mig hes när vi sökte surf och länkning. Tajmingen är inte alltid självklar och visst är det bra motion att maxa paddeltrycket för att länka snabba vågor. Vi fick ta flera raster ute på vattnet. Lägg ett ben i kompisens sittbrunn, luta sig tillbaka, ta fram en banan, dricka lite, luta sig bakåt – sen på’t igen.

Paddeltekniska grunder för stabilitet och fart.

Lunchen är som sig bör på ett downwindläger matsäck som plockas i samband med frukost. Till det hade vi kokat soppa och fixat kokta ägg. Lite kaffe och vila toppar upplevelsen och det var några som slocknade i minibussen på väg till starten av eftermiddagsturen. Vi höll ihop gruppen hela eftermiddagsturen och körde flera övningar i downwind. Roligt med övningar som alla kan utmanas med. Själv blev jag så uppslukad av en övning att jag välte, helt ofrivilligt. Får skylla på att jag lånat en ski som saknar dendär sista slutstabiliteten som jag är van vid. Det var en Nitro 60 i kolfiber jag testade och den var verkligen responsiv och trevlig. Första känslan vid bryggan var, – oj vad stabil den är. Den är inte så topprank som min Zest, men jag vande mig aldrig riktigt vid bristen på slutstabilitet, även om känslan blev bättre mot slutet. Men, vilken lätt-svängd båt! Ja, det kändes som en lite mindre stabil variant av min gamla squall som jag saknar ibland. Kan ändå konstatera att jag trivs bra med min Zest fortfarande. När det krävs så använder jag slutstabiliteten för att komma igenom stök och för att komma över vågtoppar som inte alltid vill samma sak som jag……. Ja, jag är redo att börja elitski, men då kommer det krävas två skis.

Kvällen avrundades i nya fina pedant-byggda bastun och en fantastiskt väl tillagad torsk med färsk potatis. Sannerligen ingen brist på matlagningskompetens i denna gruppen. Imponerad. Jag svängde själv snabbt ihop en hallonpaj, funkar alltid, även om viss snits saknades på den. Toppade pajen med snabbmarsan, vilket också sällan misslyckas. Vi hann med några videoklipp på olika surf-vågor, analys av det och sedan somnade alla ovaggade.

Enligt prognosen skulle vinden öka något och vrida lite, till en ren västlig vind. Då är det ju helt rätt att åka några mil för att komma till Älgis, alltså Älgöfjorden, som också kallas Marstrandsfjorden. Uppdraget för gänget var nu att jobba med att länka mer aktivt. Och vilka vågor vi fick. Flera knäckte koden att använda farten ut från en våg till att tajma nästa våg. Så gött att se att vi lyckats med målet för helgen.

Vågorna på Älgöfjorden.
Enda malören denna dag var att jag lyckades krocka med Anqi så att en liten kåpa från självlänsen på min ski fastnade i skrovet på Emmas helt nya Boost LV. Attans. Detdär måste fixas på ett snyggt sätt.
Lärdomar:
1. Håll minst två båtlängder avstånd i sidledd vid surf på bra vågor.
2. Träna på att snabbt dyka, mitt i en surf, vid risk för krock. Det har inte jag gjort.
3. En liten rulle super-duct-tape eller gorilla-tejp i fickan är guld värt. Hade kunnat laga en betydligt större skada därute. Det går fint att tejpa medan man flyter på flytvästen. Ja, det fäster bra trots att det är vått.
4. Surfa vidare och njut.
2 nöjda kanotister efter runda nr 2 på Älgöfjorden.

Sammanfattningsvis:

  • Ett rejält steg i förmågan att hantera vågor – Check
  • Nöjda deltagare som uttrycker det – Check
  • Nya Vänner – Check
Teamfoto från söndagens först downwind på Älgöfjorden. Tyvärr var en tvungen att avvika pga jobb. Fotocred: Vår Egen Chaufför & Allt i Allo.

Både jag och Emma har upptäckt att fullt fokus på vågor och teknik gör oss bättre där ute. Vi ses på nästa Vågade helg. Ett downwindläger upplagt som en kurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.